![](/media/lib/22/1202034054_926637-a59587f08f5f91e83c10f60dd7dbb45a.jpeg)
Konserwant z cebuli
15 kwietnia 2010, 08:45Hiszpańscy naukowcy wskazują cebulę jako kandydatkę mającą zastąpić sztuczne konserwanty. Niektóre występujące w niej substancje wykazują bowiem właściwości przeciwutleniające oraz antybakteryjne (International Journal of Food Science and Technology).
![](/media/lib/55/kostki-cukru-773eadc5d55ec1dbb8855fbab75e021f.jpg)
Nowy sposób na walkę z cukrzycą
29 marca 2010, 11:32Badacze ze Szpitala Dziecięcego w Bostonie znaleźli nowy sposób na leczenie cukrzycy typu 2. Odkryli bowiem, w jaki sposób otyłość upośledza przebieg procesów wewnątrzkomórkowych. Sztuczne aktywowanie pewnego szlaku komórkowego pozwoliło na powrót unormować poziom glukozy u myszy z cukrzycą typy 2. i znaczną otyłością (Nature Medicine).
![](/media/lib/52/chod-c34e75dcbf6b273fe7a3c0cd527069e1.jpg)
Dlaczego chód człowieka jest tak niezwykły?
13 lutego 2010, 13:37Spośród wszystkich ssaków tylko niedźwiedzie oraz ludzie i inni przedstawiciele naczelnych chodzą, stawiając na ziemi najpierw piętę. Dlaczego ta nietypowa technika poruszania się zdominowała właśnie u tych gatunków, próbowali ustalić naukowcy z University of Utah.
![](/media/lib/55/kostki-cukru-773eadc5d55ec1dbb8855fbab75e021f.jpg)
Glukoza nastawia na przyszłość
27 stycznia 2010, 09:32Badając, w jaki sposób poziom glukozy we krwi wpływa na myślenie o teraźniejszych i przyszłych nagrodach, naukowcy z Uniwersytetu Południowej Dakoty odkryli, że gdy dostępna jest większa ilość energii (wyższe stężenie cukru), podczas podejmowania decyzji ludzie są w większym stopniu zorientowani na przyszłość.
Żel z wody i gliny
22 stycznia 2010, 13:25Japońscy naukowcy twierdzą, że mieszanina wody i gliny może zastąpić tworzywa sztuczne. Zespół Takuzo Aidy z Uniwersytetu Tokijskiego zmieszał kilka gramów gliny ze 100 gramami wody w obecności poliakrylatu sodu, działający jak "molekularny klej".
![](/media/lib/59/dlon-szympansa-9bdd7cd78bc4276aaf06fc63bb7e7232.jpg)
Stopa rękę zmienia
19 stycznia 2010, 11:04Wg naukowców, zwinne dłonie, dzięki którym mogliśmy zacząć wytwarzać i wykorzystywać kamienne narzędzia, są efektem ubocznym zmian w budowie naszych stóp (Evolution).
![](/media/lib/57/usmiech-na-dloni-4ca4c816b9a031329ebc4e868f63bd55.jpg)
Rozmiar (opuszek) ma znaczenie
30 grudnia 2009, 02:51Dlaczego kobiety są przeważnie bardziej wrażliwe na dotyk od mężczyzn?
![](/media/lib/55/kostki-cukru-773eadc5d55ec1dbb8855fbab75e021f.jpg)
Co mogą słodzik z cukrem
22 grudnia 2009, 09:31Połączenie słodzików z cukrem wzmaga wydzielanie hormonu sygnalizującego sytość oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi (Diabetes Care).
![](/media/lib/34/1865482908_20b890274b-9ea00207f2963437873543ac161a1f17.jpg)
To nie płeć, lecz powierzchnia
16 grudnia 2009, 10:52Palce kobiet są wrażliwsze dotykowo od palców męskich. Nie ma to jednak związku z płcią, a przynajmniej nie jest on bezpośredni. Dzieje się tak, ponieważ są mniejsze i w związku z tym receptory znajdują się bliżej siebie (The Journal of Neuroscience).
![](/media/lib/57/reka-5b79e83a919c344395a79ba87001f985.jpg)
Powstały bioniczne palce
9 grudnia 2009, 12:50Firma Touch Bionics jest autorem pierwszych w historii bionicznych palców. Urządzenie o nazwie ProDigits jest przystosowywane do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta, umożliwiając mu dotykanie, chwytanie i wskazywanie.